Konferens: stiltips, klädsel, klädkoder för män

Att gå på konferens kan innebära en hel del olika saker för olika människor. Det kan vara arbetsrelaterat. Det kan även vara något någon gör i egenskap av privatperson för egen utveckling. Konferenser har även blivit en allt vanligare form för att hålla kortare utbildningar, oftast om två dagar. Denna utbildning hålls då i någon form av konferenslokal. Oavsett syfte så är en sak klar. Du kommer att möta andra personer. Personer som håller i konferensen och övriga deltagare har alla ett eget intresse av att kommunicera med andra av olika syften. Det kan vara för att skapa intresse hos andra eller dra lärdom av andra. Och i ett sammanhang där flera människor vistas går många på det enda vi har att döma en människa på innan vi tagit någon form av kontakt. Deras utseende. Så hur ska en egentligen klä sig för att dra så stor nytta av konferensen som möjligt? Beroende på situation finns ett par olika saker som är viktiga att tänka på.

Kläder efter väder

Att vi ska klä oss efter väder får vi lära oss redan som barn. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder har alla nog hört någon gång under sin uppväxt. Speciellt då det var regnigt eller på annat sätt mindre lockande att spendera tid utomhus. Dock är det slående hur talande detta uttryck är. Klä dig efter väder gäller inte enbart det metrologiska vädret. Det gäller även för det kulturella vädret. Om du deltar vid en konferens där programmerare är den huvudsakliga målgruppen kommer dessa klä sig betydligt annorlunda mot hur personer som deltar vid en konferens avsedd för fastighetsmäklare skulle ha gjort.

Bra att veta är dock att en konferens kan ha väldigt varierande klimat. Stora lokaler kan vara kyliga om det är lite människor och det kan vara extremt varmt om det är många människor. Därför är ett tips att ha en typ av kläder som enkelt går att använda för att reglera värme med. Som en tröja som enkelt går att ta av då det börjar bli varm och sedan är enkel igen att ta på om det börjar bli kallt.

En väska är också bra att ha med sig. Dels går det att stoppa ner tröjan där då denna inte används. Det är även ett bra ställe för att ha med en flaska vatten så du inte behöver vara törstig, penna och anteckningsbok för att skriva ner saker, visitkort som du både tar emot och delar ut samt någonstans att lägga gratissaker som tenderar att delas ut på konferenser.

Ceep it simple

Oavsett klimat är det alltid ett säkert kort att hålla sig neutral. Inte för flashigt men inte heller ovårdat. Kom ihåg att fundera över vilka konferensen riktar sig mot. Är det en målgrupp som tenderar klä sig i kostym, ha en vanlig utformning av kostym med vit skjorta. Är du osäker på målgruppen så funkar en business casual nästan alltid. Tänk Dressman. Oavsett vad så är det viktigt att du ser ren och prydlig ut. Inte för mycket, inte för lite. En person som alla känner att de kan prata med. För det är ju ändå ofta syftet med en konferens. Att prata med andra människor.