Inspiration för konferens

Många företag väljer att åka på konferens minst en gång om året. Det ger en möjlighet att komma ifrån den dagliga driften och fullt ut lägga fokus på andra saker. Ibland kan det vara saker rörande företaget som behöver avhandlas på en konferens, ibland kan det vara vidareutbildning och andra gånger kan fokus ligga på olika typer av gruppövningar.

När man bokar in en konferens är det bra om det finns möjlighet till bra mat, härligt boende och fina lokaler att vistas i. En helhetslösning är ofta väldigt uppskattad, gärna med möjlighet till att göra valfria aktiviteter som att gå på spa eller liknande på kvällen. Det kan också finnas typer av paketlösningar där aktiviteter ingår för gruppen.

En konferens bör ha ett tydligt mål och är det mycket information som ska bearbetas under dagarna kan det vara skönt om inte nödvändigt för deltagarna att få ut material och information ett tag innan man åker iväg. Då finns möjlighet att läsa in sig lite i ämnet och halva konferensen behöver inte gå till att alla ligger på helt olika nivåer i ämnet. Kortare repetition kan då mycket väl räcka.

För att få så mycket som möjligt ut av en konferens kan man redan innan höra med medarbetarna om det är något särskilt som de önskar att man går igenom. Det kan vara rutiner inom företaget, policys eller helt andra saker. Försök att vara lyhörd och involvera medarbetarnas önskemål. Är det en arbetsplats med mycket intriger och dålig stämning kan det vara något att jobba på, för arbetsmiljöns skull. Antingen ser man till att själv hålla i övningar i ämnet eller så tar man hjälp av en extern part inom området som får komma och hjälpa gruppen till att hitta bättre sammanhållning.

Vad är en konferens enligt Skatteverket?

Det finns en del regler att följa för att man ska uppfylla de krav som skatteverket har på begreppet konferens. Följer man inte dessa får man inte ta upp kostnader som avdragsgilla vilket kan slå hårt. Först och främst säger Skatteverket att det handlar mycket om sunt förnuft. En ren nöjesresa får inte anges som konferens utan det måste finnas ett tydligt syfte. Från en konferens är det bra om det finns ett tydligt program som anger hålltider under dagen.

Företaget behöver absolut inte konstant anordna en mängd föreläsningar och gruppövningar utan kan till en viss del också göra mer nöjes baserade aktiviteter. Det kan vara en föreläsning på förmiddagen och eftermiddagen rider man islandshästar i skogen. Bara det finns en tydlig avvägning och ett syfte med hela konferensen.

Vad en konferens sedan innehåller kan variera väldigt mycket beroende på vilket företag man tillhör och vad det finns behov av. En konferens kan hållas både in- och utrikes, det spelar inte någon roll utan det är samma typ av krav från Skatteverkets sida. Känner man sig lite osäker kan det vara bra att i förväg stämma av med deras kundservice för att inte riskera att åka på en stor kostnad i efterhand.